Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Σουπιές κρασάτες με σάλτσα λαχανικών

Ντίνα Νικολάου

 Υλικά

Μερίδες: 6

 1 πακέτο μαύρες ταλιατέλες, για συνοδευτικό (στη ζύμη τους έχει προστεθεί μελάνι σουπιάς που τους δίνει κατάμαυρο χρώμα).*

Για τις σουπιές

 100 ml ελαιόλαδο

 1.500 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες**, κομμένες σε 3 κομμάτια η κάθε μια

 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (στις σουπιές θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το λευκό μέρος, αλλά ψιλοκόβουμε και το πράσινο και το αφήνουμε κατά μέρος, για τη σάλτσα λαχανικών)

 αλάτι

 300 ml λευκό ξηρό κρασί

 500 ml βραστό νερό

 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

Για τη σάλτσα λαχανικών

 100 ml ελαιόλαδο

 500 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, σε λεπτές φέτες

 3 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά), σε λεπτές φέτες

 1 μέτρια πατάτα (κατά προτίμηση βιολογική), σε κυβάκια

 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, πολτοποιημένα

 αλάτι

 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος


Διαδικασία

Σουπιές

Για τις σουπιές κρασάτες με σάλτσα λαχανικών ξεκινάμε και σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και το μπαχάρι.

Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.

Αν ενδιάμεσα δούμε ότι έχουν σωθεί τα υγρά προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Σάλτσα

Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρότα και το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών.

Ρίχνουμε αλάτι και σοτάρουμε τα υλικά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε και τα κυβάκια πατάτας, τον πολτό ντομάτας, την πάπρικα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.

Η σάλτσα πρέπει να είναι σχετικά ζουμερή αν δούμε ότι στεγνώνει, παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας μία δόση ζωμό από την κατσαρόλα με τις σουπιές και εμπλουτίζουμε τη σάλτσα μας.

Στη συνέχεια την περνάμε από το μπλέντερ και την πολτοποιούμε καλά, ώστε να γίνει κρέμα.

Οταν οι σουπιές είναι έτοιμες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα και ανακινούμε να πάει παντού.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, και αποσύρουμε από τη φωτιά

 

Προσθέτουμε τον άνηθο, σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τις μαύρες ταλιατέλες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου