Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Τσιπούρες με μπαχαρικά σε αμπελόφυλλα

Ντίνα Νικολάου

Υλικά

Μερίδες: 4

 4 τσιπούρες των 300 - 400 γρ. περίπου η κάθε μία, καθαρισμένες, φιλεταρισμένες* (ή 8 φιλέτα από λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας)

 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί

 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, χοντροκοπανισμένος

 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, χοντροκοπανισμένος

 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, χοντροκοπανισμένος

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

 3 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί

 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο

 περίπου 50 αμπελόφυλλα, από βάζο, ξεπλυμένα από την άλμη και στραγγισμένα


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τις τσιπούρες με μπαχαρικά σε αμπελόφυλλα ξεκινάμε και βάζουμε τα φιλέτα ψαριών σ’ ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το κρασί.

Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τον μαραθόσπορο με τον κόλιανδρο, το γλυκάνισο και το αλατοπίπερο.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το μέλι.

Βγάζουμε τα φιλέτα από το κρασί και τα περνάμε και από τις 2 πλευρές μέσα στο μείγμα του ελαιολάδου.

Μετά τα περνάμε από το μείγμα των μπαχαρικών, πιέζοντας ελαφρώς και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσουν τα μπαχαρικά πάνω στο ψάρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σε ένα ξύλο κοπής στρώνουμε 6 - 8 αμπελόφυλλα, σε δύο σειρές, χωρίς να αφήνουμε κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα ενιαίο παραλληλόγραμμο φύλλο.

Στο κέντρο βάζουμε ένα φιλέτο ψαριού και τυλίγουμε γύρω του τις άκρες των αμπελόφυλλων, πιέζοντας ελαφρώς ώστε να κολλήσουν πάνω στο ψάρι.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φιλέτα και τα αμπελόφυλλα, μέχρι να τα τυλίξουμε όλα.

Βάζουμε τα τυλιγμένα φιλέτα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 180° C για 13 - 15 λεπτά.

Τα σερβίρουμε τυλιγμένα στα αμπελόφυλλα, για να παραμείνουν ζουμερά.

Θα το ξετυλίξουμε μόνοι μας στο πιάτο.

 

Συνοδεύουμε την τσιπούρα με πλιγούρι ή ρύζι πιλάφι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου