Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Αλμυρή πουτίγκα ψωμιού με τυριά και ζαμπόν

Μαρίνα Χρονά, σεφ και ιδιοκτήτρια στο Ρίνι

 Υλικά

Μερίδες: 6

 6 αυγά

 150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

 250 γρ. ψωμί μπριός, σε κύβους 3εκ.

 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο, για το άλειμμα

 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

 100 γρ. καπνιστή γραβιέρα, τριμμένη

 50 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε αλμυρή πουτίγκα ψωμιού με τυριά και ζαμπόν, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε στο μπολ τους κύβους ψωμιού και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι οι κύβοι να βραχούν από το μείγμα.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ.

Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ, απλώνοντας ομοιόμορφα τους κύβους του ψωμιού.

Σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα των τυριών και το ζαμπόν.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει και να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, και τη σερβίρουμε με κουταλιές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου