Γαστρονόμος
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 26 εκ. περίπου
200 γρ. φουντούκια, θρυμματισμένα + επιπλέον για το πασπάλισμα
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
50 ml ρούμι
250 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη στο μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων
Διαδικασία
Για την φουντουκόπιτα με ρούμι και σοκολάτα η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. ή βουτυρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και το αλάτι.
Με το σύρμα τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Στον ίδιο κάδο χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το κακάο, το ρούμι και το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε τη φουντουκόψιχα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Έπειτα, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δόσεις και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις με τη σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την επιπλέον φουντουκόψιχα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τη φουντουκόπιτα λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου