Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Εκμέκ κανταΐφι, δίχως κρέμα

Ζαχαρούλα Μπαξεβάνη

Υλικά

Μερίδες: 8

 1 κιλό φύλλο κανταΐφι, ξεπαγωμένο (αν είναι κατεψυγμένο)

 400 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη

 10 γρ. κανέλα σε σκόνη

 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο

 παγωτό καϊμάκι, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

 600 γρ. ζάχαρη

 500 ml νερό

 χυμός από 1/2 λεμόνι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε εκμέκ κανταΐφι, δίχως κρέμα, αρχικά αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας για να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τη μισή ποσότητα σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 24 x 32 εκ.

Σκορπίζουμε ομοιόμορφα την καρυδόψιχα.

Πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι, καλύπτοντας εντελώς τα υλικά.

Αφήνουμε το ταψί κατά μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κανταΐφι να στεγνώσει και να ξεραθεί.

Στο μεταξύ, σε μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 4-5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.

Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά όχι να κάψει.

Περιχύνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα, φροντίζοντας να βραχεί παντού.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε το γλυκό για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι το κανταΐφι να ροδίσει (προσέχουμε να μη σκουρύνει έντονα).

Βγάζουμε το κανταΐφι από τον φούρνο και το περιχύνουμε, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει.

 

Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε, ιδανικά με παγωτό καϊμάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου