Γαστρονόμος
Υλικά
Τεμάχια: για 1 στεφάνι
85 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
50 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις (συν λίγα επιπλέον για διακόσμηση)
100 γρ. ανάμεικτα φρουί γλασέ
4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
550 γρ. δυνατό λευκό αλεύρι για ψωμί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 φακελάκια (7 γρ. x 2) ξηρή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
90 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
250 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
1 αυγό, χτυπημένο (+ λίγο επιπλέον για άλειμμα)
50 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (+ λίγα επιπλέον, για διακόσμηση)
300 γρ. μάρτσιπαν (πάστα αμυγδάλου – βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής)
100 γρ. ζάχαρη άχνη για το γλάσο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικο στεφάνι στόλεν, αρχικά ανακατεύουμε, σε μπολάκι, τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα φρουί γλασέ με το ρούμι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του βουτύρου και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Ρίχνουμε το γάλα και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
Ζυμώνουμε τη ζύμη 2-3 φορές για να ξεφουσκώσει ελαφρώς και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο περίπου 37 x 17 εκ.
Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα φυστίκια με τα μουλιασμένα φρούτα.
Απλώνουμε το 1/3 του μείγματος φρούτων κατά μήκος στο κέντρο της ζύμης, αφήνοντας τα πλαϊνά καθαρά.
Διπλώνουμε τις δύο πλευρές προς το κέντρο, ώστε να επικαλύπτονται ελαφρώς, και πιέζουμε τις άκρες με τον πλάστη για να σφραγίσουν.
Γυρίζουμε τη ζύμη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (άνοιγμα, άπλωμα φρούτων και δίπλωμα) άλλες δύο φορές.
Στο τέλος, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο περίπου 55 x 16 εκ.
Πλάθουμε το μάρτσιπαν σε ρολό λίγο μικρότερο από το μήκος της ζύμης και το τοποθετούμε στο κέντρο.
Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από το μάρτσιπαν, φροντίζοντας η ένωση να βρίσκεται από κάτω.
Βουτυρώνουμε εσωτερικά ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στο κέντρο του τοποθετούμε ένα άλλο μικρό ταψάκι 12 εκ.
Το βουτυρώνουμε και αυτό, αλλά εξωτερικά.
Μεταφέρουμε προσεκτικά το ρολό στο ταψί και το μορφοποιούμε σε στεφάνι, γύρω από το μικρό ταψάκι (για να κρατήσει η ζύμη το σχήμα της).
Αλείφουμε τα άκρα με λίγο χτυπημένο αυγό και τα πιέζουμε καλά για να ενωθούν.
Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30-45 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αλείφουμε με αυγό.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, έως ότου πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πάνω στο ταψί και έπειτα τη μεταφέρουμε σε σχάρα, ώστε να κρυώσει εντελώς.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με 2-3 κουτ. γλυκού νερό, μέχρι να γίνει λείο, παχύρρευστο γλάσο, και περιχύνουμε το στεφάνι.
Πασπαλίζουμε με επιπλέον κράνμπερις και φυστίκια και σερβίρουμε, το χριστουγεννιάτικο στεφάνι στόλεν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Φουρνίσματα των Χριστουγέννων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου