Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

Κουραμπιέδες με γέμιση λουκούμι τριαντάφυλλο

Κατερίνα Λιβά

 Υλικά

Κομμάτια: 30

 170 γρ. βούτυρο γάλακτος (το αιγοπρόβειο στο βάζο, για κουραμπιέδες)

 100 γρ. ζάχαρη άχνη

 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (υπάρχει έτοιμο στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε και μόνοι μας απλώς να χτυπήσουμε στον πολυκόφτη 150 γρ. αμύγδαλα λευκά μέχρι να γίνουν σκόνη)

Γέμιση

 30 μικρά λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο (ή 15 μεγάλα, κομμένα στη μέση)

Επικάλυψη

 500-600 γρ. ζάχαρη άχνη


Διαδικασία

Για τους κουραμπιέδες με γέμιση λουκούμι τριαντάφυλλο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 175°C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί (ή δύο μικρότερα).

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ της συσκευής), μέχρι να φτιάξουμε μια ημίρρευστη, λεία και ολόλευκη κρέμα.

Προσθέτουμε το κλασικό αλεύρι και το αλεύρι αμυγδάλου και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Κόβουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι βάρους περίπου 30 γρ. και το πλάθουμε σε μπαλάκι.

Το κρατάμε στη μία μας παλάμη, το πιέζουμε να πλατύνει ομοιόμορφα σαν δισκάκι και βάζουμε στο κέντρο του ένα λουκούμι.

Σκεπάζουμε το λουκούμι με τις άκρες της ζύμης και πλάθουμε ξανά σε μπαλάκι, ώστε να κλείσουμε καλά το λουκούμι στο κέντρο. Θα πρέπει να δουλεύουμε με γρήγορες κινήσεις, για να μη ζεσταθεί το μείγμα από τα χέρια μας γιατί θα κολλάει. Το βάζουμε σε ένα από τα ταψιά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να φτιάξουμε περίπου 30 μπαλάκια, που τα αραδιάζουμε σε σειρές στα ταψιά.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι κουραμπιέδες να πάρουν ξανθό χρώμα και το λουκούμι να μισολιώσει στο κέντρο.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να γίνουν χλιαροί.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα 500-600 γρ. άχνη και ρολάρουμε εκεί τους κουραμπιέδες έναν έναν, μέχρι να καλυφθούν από την άχνη παντού.

Τους τακτοποιούμε σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε ξανά με κοσκινισμένη άχνη.

Μυστικά

 

Παραλλαγή: Αν θέλουμε, αντί για λουκούμια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό κουταλιού περγαμόντο (ή πορτοκάλι): Επιλέγουμε 30 μικρά κομμάτια, τα στραγγίζουμε σχολαστικά από το σιρόπι τους και τα ανακατεύουμε με λίγη άχνη σε ένα σουρωτηράκι, για να φύγει η περισσή ποσότητα και να στεγνώσουν καλά εξωτερικά, ώστε να μη λασπώσουν τη ζύμη του κουραμπιέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 57.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου