Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025

Παστουρμαδόπιτα με σφολιάτα, αρμένικη

Ανζέλ Κουρτιάν

Υλικά

Μερίδες: για ταψί περίπου 25 x 35 εκ.

 300 γρ. λεπτές φέτες παστουρμά

 2 φύλλα σφολιάτας

 500 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

 5 σφιχτές ντομάτες, σε λεπτές φέτες (αφαιρούμε όσο γίνεται τα σποράκια)

 1 αυγό, χτυπημένο με ένα πιρούνι (για το άλειμμα)

 περίπου 2 κουτ. σούπας σουσάμι

 10 γρ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

 λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα


Διαδικασία

Για την παστουρμαδόπιτα με σφολιάτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 190°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.

Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα.

Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα τυριά και σκεπάζουμε με τις μισές φέτες ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με τα μισά φύλλα βασιλικού και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τις φέτες του παστουρμά.

Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Πιέζουμε τις άκρες του επάνω και του κάτω φύλλου, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.

 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το αυγό, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 238.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου