Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Μπακαλιάρος με σάλτσα κρασιού, ντοματίνια και βασιλικό

ΑπόΝίνα Θεοχαρίδου

Υλικά (για 4 άτομα)

Σάλτσα κρασιού, ντομάτας και βασιλικού:

2 κουταλιές ελαιόλαδο

¼ κοφτό κουταλάκι μπούκοβο, ή νιφάδες τσίλι

2 σκελίδες σκόρο, πολύ ψιλοκομμένες

250-300 γρ. περίπου ντοματίνια κομμένα στα δυο

¼ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί

½ φλ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

2 κουταλιές χυμός λεμονιού + ½ κουταλάκι ψιλό ξύσμα

αλάτι, πιπέρι


Για τον μπακαλιάρο:

700 γρ. περίπου φιλέτα μπακαλιάρου (ξεπαγωμένα)

2 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα το μπούκοβο και τα σκόρδα, για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να μυρίσει το σκόρδο. Προσθέτετε τα ντοματίνια και τα σοτάρετε ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν και ζαρώσουν, για 9-12 λεπτά λεπτά, αλλά να κρατούν ακόμα το σχήμα τους.

 

Περιχύνετε το μίγμα με το κρασί και το ανακατεύετε μέχρι να κοχλάσει. Ανακατεύετε μέσα το βασιλικό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και αλατοπίπερο, αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 2 λεπτά και την μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Για τον μπακαλιάρο: 

Στεγνώνετε καλά τα φιλέτα του και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί το τηγάνι που φτιάξατε τη σάλτσα). Βάζετε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνετε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους). Τα περιχύνετε με την σάλτσα και τα αφήνετε να βράσουν για 1-2 λεπτά, για να ζεσταθεί καλά η σάλτσα. 


Δείτε επίσης: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ (Προς μελοποίηση)


Σερβίρετε αμέσως το ψάρι με την σάλτσα του και το συνοδεύετε, αν θέλετε, με πατατίτσες τηγανιτές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου