Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Ζυμαρικά με φασόλια και μύδια (Pasta fagioli e cozze)

 Υλικά

Μερίδες: 8-10

 2 κιλά φρέσκα μύδια, καθαρισμένα από εξωτερικές ακαθαρσίες

 500 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα ή βαθούλωμα, ή ρίγα, για να μπαίνει μέσα η σάλτσα, όπως π.χ. κοφτό μακαρονάκι, πένες, ριγκατόνι, κοχυλάκι. Οι Ναπολιτάνοι χρησιμοποιούν πολλές φορές και pasta mista

 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες

 500 γρ. μικρά λευκά φασόλια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)

 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

 100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ζυμαρικά με φασόλια και μύδια, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4 - 5 εκ. και τα βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα μύδια, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό και κρατάμε τον ζωμό τους.

Κρατάμε την ψίχα τους και πετάμε τα κελύφη.

Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα για μερικά δευτερόλεπτα, ίσα να αρωματίσουν το λάδι.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.

Ρίχνουμε τα μύδια και τον ζωμό τους και τα βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα φασόλια και όλο το νερό όπου έχουν βράσει και τα βάζουμε να πάρουν μία βράση όλα μαζί, ανακατεύοντας.


Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.

Το φαγητό αυτό είναι πολύ ζουμερό και μοιάζει με πηχτή σούπα, οπότε και τα ζυμαρικά δεν μένουν al dente για πολλή ώρα.

Δείτε επίσης: Άλλο δεν έχω να σου δώσω

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου