Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

5 συνταγές με υλικά που έμειναν από το Πασχαλινό τραπέζι

Μην πετάξετε τα φαγητά που έμεινε από το Πάσχα και κυρίως μην κάνετε αγώνα να τα φάτε όλα μαζί: Υπάρχουν πολλά νόστιμα πιάτα με όσα περίσσεψαν από το Πασχαλινό τραπέζι.

Μήπως υπερβάλλετε στο Πασχαλινό τραπέζι, και σας έχουν περισσέψει φαγητά; Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα καταναλώσετε όλα με τον κλασικό τρόπο, που μπορεί να γίνει και βαρετός, ούτε και να τα πετάξετε, φυσικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσετε τα πασχαλινά

αυγά, το ψητό αρνί ακόμα και το πασχαλινό τσουρέκι.


Πίτα με το αρνί που περίσσεψε

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

400 γρ. αρνί

100 ml λευκό κρασί

200 γρ. κασέρι τριμμένο

200 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

αλάτι, πιπέρι

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3-4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

σουσάμι και αυγό για την επιφάνεια


Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Ξεκοκαλίζουμε και καθαρίζουμε το κρέας από πέτσα και λίπους και το ψιλοκόβουμε.
  2. Στο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το κρέας και τα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  3. Όταν πια έχει κρυώσει καλά ρίχνουμε τα τυριά, το γιαούρτι αλάτι και πιπέρι (με προσοχή γιατί το αρνί έχει ήδη) και ανακατεύουμε.
  4. Ανοίγουμε τη σφολιάτα (που πρέπει να έχει ξεπαγώσει καλά) και αδειάζουμε τη γέμιση κατά όλο το μήκος του φύλλου. Τυλίγουμε σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες.
  5. Βάζουμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι.
  6. Κάνουμε με το μαχαίρι 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 180° για περίπου 40′ ή μέχρι να ροδίσει.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει για 15′ πριν τη κόψουμε σε κομμάτια.

Αρνάκι στιφάδο

Υλικά για 6 μερίδες σε 2 ώρες +

1 κιλό αρνί ψαχνό

1 1/2 κιλό μικρά κρεμμύδια

5 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ντοματοπολτό

3 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι, ξίδι

3 πατάτες μικρές

Ξίδι όσο θέλετε

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Βράζουμε το κρέας ώστε να πάρει μια πρώτη βράση και το σουρώνουμε. Έπειτα τσιγαρίζουμε το κρέας, προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στα μισά της ώρας προσθέτουμε μπαχαρικά, ντοματοπολτό και το αφήνουμε να βράσει.
  2. Όταν μαλακώσει σχεδόν καλά το κρέας σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα στο κρέας μαζί με τις πατάτες, το σκόρδο και τις βάγιες. Αφήνουμε να βράσει πολύ καλά το φαγητό και στο τέλος ρίχνουμε λίγο ξίδι και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σαλάτα Σουρίμι (καβούρι) με αυγά

Μαγείρεμα σε 15 λεπτά

Υλικά

1 πακέτο σουρίμι

1 κουτί καλαμπόκι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-6 βραστά αυγά

2 κούπες μαγιονέζα

Αλάτι Πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  2. Στραγγίζουμε πολύ καλά το καλαμπόκι αφού το έχουμε ξεπλύνει κάτω από την βρύση..
  3. Βράζουμε τα αυγουλάκια κ τα ψιλοκόβουμε κ αυτά.
  4. Εδώ έχουμε το σουρίμι…. έχει κ εδώ τα στικ αλλά δεν είχα και έβαλα αυτό που είναι το ίδιο απλά πιο πλακέ θα ελεγα. Το σφίγγω να φύγουν τυχών υγρά που έχει κάποιες φορές και το κόβουμε…Βάζουμε πάνω σε αυτό το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την πάπρικα.
  5. Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά το αλάτι και την μαγιονέζα και ανακατεύουμε…Βάζουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε οπότε θέλουμε.. Καλή επιτυχία σε όποιον την φτιάξει κ φυσικά καλή σας όρεξη

Σαλάτα του σεφ η αυθεντική

Η αυθεντική σαλάτα του σεφ, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να την τρώμε στα περισσότερα εστιατόρια.


Υλικά για 5-6 άτομα σε 4 λεπτά

5-6 μεγάλα φύλλα μαρούλι σγουρό

2 μεγάλες ντομάτες

1 μεγάλο αγγούρι

1/4 κιλό πάριζα ή ζαμπόν (ανάλογα με το γούστο του καθενός)

300-400 γρ τριμμένο gouda

3 αυγά

Υλικά για τη σος

7-8 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

7-8 γεμάτες κουταλιές της σούπας κέτσαπ

λίγο λάδι (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας)

ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Βάζουμε για βράσιμο τα αυγά.
  2. Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τα λαχανικά μας, τα κόβουμε σε κομμάτια (όπως θα κόβαμε την χωριάτικη σαλάτα μας) και τα βάζουμε στη σαλατιέρα.
  3. Κόβουμε την πάριζα (ή το ζαμπόν) σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα.
  4. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά μας.
  5. Αφού έχουμε ανακατέψει καλά, στην κορυφή της σαλατιέρας τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα το καθένα.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά για τη σος και τη ρίχνουμε στην επιφάνεια της σαλατιέρας ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά.

Γρήγορο εκμέκ με τσουρέκι και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

8 φέτες τσουρέκι της επιλογής μας

1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ

Γάλα για την κρέμα (όσο λένε οι οδηγίες)

200 γρ. Φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

200 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Για το σιρόπι

200 γρ. ζάχαρη

200 ml νερό

1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Στρώνουμε σε ταψί τις φέτες τσουρέκι.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά. Με την βοήθεια μιας κουταλας ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στις φέτες τσουρέκι. Απλώνουμε από πάνω το τριμμένο φιστίκι αφού κρατήσουμε λίγο για γαρνιτούρα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες και την απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω στις σιροπιασμενες φέτες τσουρέκι.
  4. Τέλος απλώνουμε και την σαντιγί και πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι που κρατήσαμε.

 

Καλή σας επιτυχία!!!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου