Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Φακές με ψητή κολοκύθα και μυρωδικά

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 4

 200 γρ. φακές

 1 κιλό ψίχα κολοκύθας, σε κύβους 2-3 εκ.

 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη, σε φετάκια

 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος

 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

 60 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 60 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης, χοντροκομμένη

 80 γρ. ελιές της αρεσκείας μας ψιλοκομμένες, χωρίς το κουκούτσι

 40 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη

 ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

 30 ml ξίδι

 90 ml ελαιόλαδο

 λίγο ρόδι, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Για τις φακές με ψητή κολοκύθα και μυρωδικά η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ρηψό ταψί με λαδόκολλα.

Απλώνουμε την κολοκύθα, τη λαδώνουμε με λίγο από το λάδι και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε και τα φυστίκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να καβουρδιστούν τα φυστίκια.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές με 600 ml νερό και το σκόρδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε την κάππαρη, το ξερό κρεμμύδι, το ξίδι, τον λεμονοχυμό, τις ελιές και τα μυρωδικά.

 

Βάζουμε σε πιατέλα την κολοκύθα με τα φυστίκια, από πάνω τις φακές, σκορπίζουμε το ξύσμα και λίγους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου