Υλικά
Κομμάτια: 8-10
4-5 κόκκινα μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους των 2 εκ.
250 ml ελαιόλαδο
3 αυγά
2 κουτ. σούπας πετιμέζι ή σιρόπι βαλσαμικού ξιδιού ή μελάσα
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για την εξαίσια μηλόπιτα με ζουμερά μήλα Καστοριάς, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ελαιόλαδο, τα αυγά, το πετιμέζι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μισή ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα μήλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Προσθέτουμε τον χυλό που φτιάξαμε και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια, αλλά να μη ροδίσει έντονα.
Ξεφουρνίζουμε τη μηλόπιτα, την αφήνουμε να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει εντελώς και την κόβουμε σε κομμάτια, τα οποία πασπαλίζουμε με άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου