Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Φούστο(υ)ρον, η ποντιακή ομελέτα

Σοφία ΑβραμίδηΣοφία ΠαπαδοπούλουΑπό τον σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»

Υλικά

Μερίδες: 2

 4-5 αυγά, φρέσκα

 80 γρ. βούτυρο αγελάδας

 αλάτι

 4 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες

 120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά) ή καβουρμάς, θρυμματισμένος


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε φούστο(υ)ρον αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει και σκουρύνει.

Λίγο πριν λιώσει όλο, ρίχνουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα αυγά και σπάμε τον κρόκο τους με ένα πιρούνι.

Αν θέλουμε να βάλουμε και τη φέτα, (ή τον καβουρμά) τη ρίχνουμε τώρα, σκορπίζοντάς τη σε όλο το τηγάνι.

Δεν ανακατεύουμε τα αυγά, δεν θέλουμε να γίνουν ομελέτα, απλώς αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για 3-4 λεπτά.

Έπειτα, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, ώστε να ψηθούν καλά και τα ασπράδια.

 

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε, το φούστο(υ)ρον, αμέσως, με πατάτες τηγανητές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου