π. Γεώργιος
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το χταπόδι
1,5 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και καλά πλυμένο
2 δαφνόφυλλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι, στα τέσσερα
Για το φαγητό
1,5 κιλό φασολάκια κατεψυγμένα (στην εποχή τους φρέσκα, καθαρισμένα)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
6 ντομάτες, τριμμένες (ή 600 γρ. σάλτσα ντομάτας)
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
250 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο γλυκό
τριμμένο κύμινο, κατά βούληση
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Χταπόδι
Για το χταπόδι με βλάχικα φασολάκια, ένα αγιορείτικο, πανηγυρικό φαγητό, ξεκινάμε βάζοντας το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και 1 δαχτυλάκι νερό, ίσα να καλύψει τον πάτο, για ασφάλεια.
Βάζουμε ελάχιστο νερό, γιατί το χταπόδι έτσι κι αλλιώς βγάζει τα ζουμιά του.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει, να τσιμπιέται.
Το βγάζουμε, το καθαρίζουμε από τα «μαυράδια» που έχει και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 4 εκ. Τα υγρά που έχει βγάλει τα κρατάμε για άλλη χρήση (πιλάφι, χταποδόσουπα, πατατοσαλάτα κ.λπ.).
Φαγητό
Τσιγαρίζουμε στον ταβά (χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα) το κρεμμύδι στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει.
Ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και το σκόρδο, τα κάνουμε μια σβούρα να δώσουν τη γεύση τους και ρίχνουμε τα φασολάκια (φρέσκα ή από την κατάψυξη), την ντομάτα, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 1/2 λίτρο νερό, σχεδόν να τα σκεπάσει. Είναι προτιμότερο να βάλουμε με μέτρο το νερό και να συμπληρώσουμε μετά, γιατί δεν ξέρουμε πόσα υγρά θα βγάλουν τα φασολάκια και πόσο τρυφερά είναι, δηλαδή πόσο θα χρειαστεί να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το υγρό, σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν τα φασολάκια. Πότε πότε ανακατεύουμε απαλά ή, καλύτερα, σείουμε την κατσαρόλα και παρακολουθούμε μήπως στο μεταξύ χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
Προσθέτουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά και να μελώσει το φαγητό.
Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, μαυροπίπερο και κύμινο. Δοκιμάζουμε το αλάτι. Σερβίρουμε με καλό ψωμί.
Μυστικά
Με το ζουμί του χταποδιού που μένει από το άχνισμά του, μπορούμε να φτιάξουμε μια εξαίσια σάλτσα: προσθέτουμε λίγο κρασί και λάδι και το βάζουμε να βράσει μέχρι να μειωθεί πολύ και να γίνει σαν γλάσο. Σε αυτή τη σιροπένια σάλτσα μπορούμε να «διπλώσουμε» πατάτες βραστές. Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό – η πιο ωραία πατατοσαλάτα που θα έχετε φτιάξει ποτέ!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου