Υλικά
Μερίδες: 6-8
300 γρ. μέτρια φασόλια (ζυγισμένα ξερά), μουλιασμένα από την προηγουμένη και βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά, στραγγισμένα
1 κιλό ανάμεικτα λαχανικά, σε μικρά κομμάτια (κουνουπίδι, μπρόκολο, αρακάς, καρότο κ.λπ. ή ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά), βρασμένα σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά
3 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
λίγο τριμμένο μπαχάρι
4 γεμάτες κουτ. σούπας φρυγανιά για το μείγμα και επιπλέον για το πανάρισμα (ή καλαμποκάλευρο απλό)
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Για τα φασουλομπιφτέκια αλάδωτα, με λαχανικά και μυρωδιές, ξεκινάμε αφήνοντας τα όσπρια και τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν προτού τα δουλέψουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκανίτσα λιώνουμε τα φασόλια με τα χέρια. Θέλουμε να γίνουν πολτός, στον οποίο θα ενσωματωθούν μετά τα λαχανικά. Δεν πειράζει αν μείνουν κομματάκια από φασόλι.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Ρίχνουμε τις μυρωδιές, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το καλό ζύμωμα.
Προσθέτουμε σε δόσεις τη φρυγανιά και ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα που να πλάθεται (δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό).
Βρέχουμε με νερό τα χέρια μας και πλάθουμε μέτρια πλακουτσωτά μπιφτέκια.
Πανάρουμε σε λίγη φρυγανιά, τα τινάζουμε στις παλάμες μας να φύγει η περίσσεια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε με ψωμί, ελιές και τουρσιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου