Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Κέικ σοκολάτας με γκανάς και καρύδια

Γαστρονόμος

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το κέικ

 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

 400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα

 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

 125 γρ. σκόνη κακάο

 300 ml ηλιέλαιο + λίγο για τις φόρμες

 300 ml ξινόγαλα (ή αριάνι)

 3 αυγά

Για την γκανάς και τη γέμιση

 500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 500 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη

 300 γρ. καρύδια, κοπανισμένα

Για το σοκολατένιο γλάσο

 300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη

 150 ml γλυκόζη

 1 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι, π.χ. Κουαντρό

 2 κουτ. σούπας νερό


Διαδικασία

Για το Κέικ σοκολάτας με γκανάς και καρύδια, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα.

Λαδώνουμε δύο φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα τους λαδόκολλα.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο και τα ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το ξινόγαλα και τα αυγά και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 35 λεπτά.

Βγάζουμε και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν μέσα στις φόρμες.

Γκανάς

Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάψει και την αδειάζουμε στη σοκολάτα.

Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να το αλείψουμε (περίπου 2 ώρες).

Συναρμολόγηση

Ξεφορμάρουμε τα κέικ.

Τοποθετούμε το ένα σε μια πιατέλα.

Απλώνουμε μία στρώση γκανάς από πάνω και πασπαλίζουμε με τα κοπανισμένα καρύδια.

Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ από πάνω.

Με μια σπάτουλα απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς στην επιφάνεια αλλά και στα πλαϊνά των δύο κέικ, για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη επικάλυψη.

Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Σοκολατένιο γλάσο

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη γλυκόζη, το λικέρ και το νερό και τα φέρνουμε σε βρασμό.

Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο, ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Ανακατεύουμε για να λιώσει η σοκολάτα και να αναμειχθεί.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και προσεκτικά το μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα, βάζοντας από κάτω ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Ρίχνουμε στο κέντρο του γλυκού το γλάσο, αφήνοντάς το να κυλήσει για να καλύψει την επιφάνεια και να στάξει στα πλαϊνά.

Απλώνουμε το γλάσο με μια σπάτουλα, για να καλυφθεί ομοιόμορφα όλο το γλυκό.

 

Έπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το γλάσο που έχει πέσει στη λαδόκολλα, μέχρι η κορυφή και οι πλευρές να είναι τέλεια λείες.

Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου