Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Ντοντουρμάς, το τουρκικό παγωτό

Γιώργος Ψάλτης

Υλικά

Μερίδες: 6-7

 1 λίτρο γάλα, κατά προτίμηση πρόβειο (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα περισσότερα γαλακτοπωλεία)

 130 γρ. ζάχαρη

 2 κουτ. γλυκού νισεστές

 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 τριμμένοι ξηροί καρποί

 γλυκό κουταλιού με το σιρόπι του


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ντοντουρμά, αρχικά βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.

Στη συνέχεια, τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.

Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 7 λεπτά ή για όσο χρειάζεται ώστε το μείγμα να δέσει, ανακατεύοντας ασταμάτητα για να μην κολλήσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αν διαθέτουμε παγωτομηχανή, μεταφέρουμε την κρέμα εκεί και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Διαφορετικά, σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Έπειτα, την αδειάζουμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση ανοξείδωτο, με καπάκι και βάζουμε στην κατάψυξη.

Κάθε 3-4 ώρες βγάζουμε το δοχείο και ανακατεύουμε την κρέμα με ένα σύρμα (ή με μίξερ χειρός) για 1 λεπτό.

 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 4 φορές. Συνολικά λοιπόν η αναμονή στην κατάψυξη διαρκεί 15-16 ώρες. Έτσι το παγωτό θα γίνει αφράτο και απαλό.

Το σερβίρουμε σε ατομικά μπολ ως έχει ή το γαρνίρουμε με όποιο από τα υλικά του σερβιρίσματος μας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου