Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025

Κέικ μπαχαρικών με γέμιση από καραμελωμένα μήλα και τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου

Φένια Ανδρεάδη

 Υλικά

Μερίδες: 8

Για το κέικ

 250 γρ. αυγά (περίπου 5 αυγά μεσαίου μεγέθους)

 350 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 270 γρ. αλεύρι μαλακό

 180 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 6 γρ. μπέικιν πάουντερ

 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

 5 γρ. κανέλα σε σκόνη

 4 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη

Για τα καραμελωμένα μήλα

 75 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 500 γρ. μήλα κόκκινα, καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια

 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 30 γρ. βούτυρο αγελάδας

Για την τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου

 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

 100 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική

 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

 100 γρ. αλεύρι μαλακό


Διαδικασία

Κέικ

Για το κέικ μπαχαρικών με γέμιση από καραμελωμένα μήλα και τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου, σε ένα μπολ κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε πολύ αργή και λεπτή ροή, συνεχίζοντας ασταμάτητα το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.

Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Καραμελωμένα μήλα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, σείοντας το σκεύος απαλά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια σκούρα ξανθή καραμέλα.

Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε έντονα για να καλυφθούν με την καραμέλα.

Συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να απλωθεί ομοιόμορφα.

Τραγανή επικάλυψη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν χοντρά βρεγμένα ψίχουλα.

Συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα και διάμετρο 20 εκ.

Αδειάζουμε εκεί το μισό μείγμα του κέικ, ισιώνοντας την επιφάνεια.

Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω του τα καραμελωμένα μήλα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ, που επίσης ισιώνουμε με σπάτουλα.

Στρώνουμε πάνω του το τραγανό μείγμα της επικάλυψης και ψήνουμε το κέικ για 55-60 λεπτά. Αν η επικάλυψη ροδίσει έντονα από την αρχή, καλύπτουμε το σκεύος χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρούμε 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

 

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι.

Αφαιρούμε προσεκτικά τα αποσπώμενα τοιχώματα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου