Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

Αρχαίο μπαχαρικό για την ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές, φουσκώματα και αέρια

Θεωρείται ως ένα από τα πιο παραδοσιακά μπαχαρικά με τα μεγαλύτερα οφέλη για τη γαστρεντερική δυσφορία, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Το τζίτζερ έχει ευεργετικές δράσεις στη βελτίωση της πέψης και τη μείωση του φουσκώματος.

Το τζίντζερ (Zingiber officinale Rosc.) είναι μια ρίζα που προέρχεται από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο ως μαγειρικό καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται

στη σύνθεσή του πλούσια σε αιθέρια έλαια και πικάντικες ουσίες όπως τζιντζερόλες και σογκαόλες, υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική του γεύση και πολλές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Οι τζίντζερλες «δρουν στο στομάχι και το έντερο κατά του μετεωρισμού, των σπασμών και της ναυτίας» συμπεριφερόμενοι ως ανταγωνιστές της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με το International Journal of Acupuncture. Επιπλέον, διεγείρουν την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών, βοηθώντας τον οργανισμό να επεξεργάζεται τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Current Panorama of Medicine, το τζίντζερ έχει ανθρακούχες, γαστροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση των αερίων του εντέρου, προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου και καταπολεμά τις φλεγμονές.

Επιπλέον, του αποδίδονται αντιοξειδωτικά, αναλγητικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα, γεγονός που το καθιστά έναν πολύ πλήρη φυσικό πόρο για την ευεξία του πεπτικού συστήματος.

Η ίδια δημοσίευση τονίζει ότι, εκτός από την παραδοσιακή χρήση του για την ανακούφιση από τη ναυτία ή τη ζάλη, οι ρίζες του χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να «προάγουν την πέψη και να καταπραΰνουν τον κοιλιακό πόνο». Στη δυτική ιατρική, η χρήση του έχει επίσης εξαπλωθεί για τη θεραπεία της ημικρανίας και της ήπιας γαστρικής δυσφορίας.

Εκτός από τα οφέλη του στο πεπτικό σύστημα, το τζίντζερ ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και υδατάνθρακες, καθώς και για τη συμβολή του σε βασικά μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ είναι μια «αρκετά ασφαλής» ουσία, με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς ιατρική επίβλεψη και να είστε προσεκτικοί σε άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Πώς να καταναλώσετε τζίντζερ

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προτείνει αρκετούς απλούς τρόπους για να προσθέσετε τζίντζερ στην καθημερινή σας διατροφή. Ξεφλουδίστε και κόψτε ένα κομμάτι τζίντζερ, προσθέστε βραστό νερό και αφήστε τοί για λίγα λεπτά. Αυτό το ρόφημα βοηθά στην ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές και στη μείωση του φουσκώματος με φυσικό τρόπο.

 

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μορφή σκόνης για να ντύσει σούπες, μαγειρευτά, μαρινάδες ή επιδόρπια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου