Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Κάψιμο στο στήθος: Ποιες είναι πιο συχνές αιτίες

 Το κάψιμο στο στήθος μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

 Η καούρα στο στομάχι βέβαια είναι η συχνότερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει να κάνει με την καρδιά. Αν βέβαια έχετε κι άλλα συμπτώματα όπως πίεση, σφίξιμο ή αίσθηση συμπίεσης στο στήθος καλό θα είναι να επισκεφτείτε γιατρό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις κοινές αιτίες κάψιμου στο στήθος, τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αιτίες και τις

επιλογές θεραπείας.

Αιτίες για το κάψιμο στο στήθος

Καούρα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε περίπου 50-60% των περιπτώσεων, ο μη καρδιολογικός θωρακικός πόνος προκαλείται από καούρα, μια αίσθηση καύσου στο στήθος που συμβαίνει μετά το φαγητό. Η καούρα μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών. Μπορεί επίσης να συμβεί αν ξαπλώσετε ή σκύψετε αμέσως μετά το φαγητό.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το στομαχικό οξύ επιστρέφει στον οισοφάγο. Το οξύ μπορεί να φτάσει στον λαιμό, όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) δεν κλείνει σωστά.

Η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εμφανίζεται όταν παράγοντες, όπως πικάντικα τρόφιμα, υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, παχυσαρκία και κάπνισμα, προκαλούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια γαστρικής παλινδρόμησης. Όταν τα όξινα γαστρικά υγρά επιστρέφουν προς τον οισοφάγο, προκαλούν βλάβη στον βλεννογόνο του οισοφάγου, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση καύσου στο στήθος.

Άλλα κοινά συμπτώματα:

 

  • Βήχας
  • Δύσοσμη αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  • Πονόλαιμος
  • Έμετος
  • Αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει στον λαιμό
  • Μη καυστικός θωρακικός πόνος

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου