Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Φακές σούπα με κοφτό μακαρονάκι και σαρδέλες στο τηγάνι

Πέπος, Βασίλης και Γιώργος Λυράς

 Υλικά

Μερίδες: για τουλάχιστον 6 μερίδες

 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες

 200 γρ. αλεύρι, για το αλεύρωμα

 ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τις φακές

 500 γρ. φακές ψιλές

 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 100 γρ. πελτές ντομάτας

 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι

 100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Φακές

Για τις σαρδέλες στο τηγάνι και φακές σούπα με κοφτό μακαρονάκι, ξεκινάμε με τις φακές.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν καλά.

Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τις φακές κατά 4-5 εκ. και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές και το ζυμαρικό και να χυλώσει η σούπα. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σαρδέλες

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις σαρδέλες.

Βάζουμε να ζεσταθεί μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αλατίζουμε τις σαρδέλες, τις αλευρώνουμε και τις τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.

Τις τηγανίζουμε σε δόσεις λίγων κομματιών, για 2-5 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά αλλά η σάρκα τους να μείνει ζουμερή.

Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τις σαρδέλες ζεστές και συνοδεύουμε με τις φακές.

Μυστικά

 

Προσοχή στο τηγάνισμα της σαρδέλας: ελέγχουμε κάθε δόση αν είναι έτοιμη μετά από 2 λεπτά τηγανίσματος (ανάλογα με το μέγεθός τους), ώστε να μην παρατηγανιστούν και στεγνώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου