Λευτέρης Λαζάρου
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το ζελέ μελιού
250 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
125 γρ. μέλι
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για τη μους γιαουρτιού
250 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
75 γρ. άχνη ζάχαρη
τα σποράκια από 1/2 λοβό φυσικής βανίλιας
200 ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
150 γρ. καρυδόψιχα
λίγο μέλι της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Για το γιαούρτι με μέλι και καρύδια... αλλιώς, ξεκινάμε με το ζελέ μελιού.
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσει), μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
Αδειάζουμε το ζελέ σε ταψάκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Θέλουμε το ζελέ να έχει ύψος περίπου 1 εκ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ και να μπορούμε να το κόψουμε.
Μους γιαουρτιού
Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί.
Βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διατηρούμε στο ψυγείο μαζί με το ζελέ μελιού.
Σερβίρισμα
Κόβουμε το ζελέ σε τετράγωνα κομμάτια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Από πάνω κάνουμε όμορφες ροζέτες με τη μους γιαουρτιού.
Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και ραντίζουμε με λίγο μέλι.
Μυστικά
Το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα, γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο για 12 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου