Υλικά
Βάρος: Περίπου 1 κιλό
1 κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελεύτερης βοσκής ή βιολογικό
3 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, ολόκληρα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στη μέση
4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ολόκληρες
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
4 φύλλα δάφνης
1 τμχ αστεροειδής γλυκάνισος
1 μεγάλο παντζάρι
1 κοφτή κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή, όχι καυτερή (ή απλή, γλυκιά)
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κοφτό κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού ζελατίνη σε σκόνη (ή 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη δάφνη και τον γλυκάνισο, αλατίζουμε και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο καλά.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο ενδιάμεσο σχολαστικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 - 1½ ώρα, ανάλογα το μέγεθος του πουλερικού, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το παντζάρι για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να το διαπερνά εύκολα ένα μαχαίρι. Το αφήνουμε κατά μέρος.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το κοτόπουλο από τη φωτιά και μεταφέρουμε το πουλερικό, τα καρότα, το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε μεγάλη πιατέλα.
Σουρώνουμε τον ζωμό. Κρατάμε 300 ml για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον αφήνουμε να κρυώσει και τον μοιράζουμε σε μικρά δοχεία ή σε νάιλον σακουλάκια. Τον διατηρούμε στην κατάψυξη για άλλες συνταγές.
Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, το ξεψαχνίζουμε καλά. Πετάμε το δέρμα, τους χόνδρους και τα κόκαλα.
Τρίβουμε το παντζάρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, μέσα σε ένα πιάτο, στρωμένο με ένα κομμάτι τουλπάνι. Μαζεύουμε τις άκρες του τουλπανιού, φτιάχνοντας ένα πουγκί, και το στύβουμε καλά πάνω από ένα μπολάκι, για να πάρουμε το κατακόκκινο ζουμί του. Θα χρειαστούμε περίπου 150 ml.
Βάζουμε το ψαχνό του κοτόπουλου, τα λαχανικά και το ζουμί του παντζαριού σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την πάπρικα, το κόλιανδρο, το τζίντζερ, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε το μείγμα, διορθώνοντας όποιο μπαχαρικό θέλουμε.
Διαλύουμε τη σκόνη ζελατίνης ή το κορν φλάουρ στον κρύο πλέον ζωμό που αφήσαμε στην άκρη και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ.
Χτυπάμε τα υλικά μέσα στο μπολ με ένα ραβδομπλέντερ ή αν δούμε ότι δεν αλέθονται, μεταφέρουμε το μείγμα σε πολυκόφτη - μπλέντερ και πολτοποιούμε σχολαστικά, μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Αν γίνει υπερβολικά σφικτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό και χτυπάμε ξανά. Δοκιμάζουμε ξανά και διορθώνουμε αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο.
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού, των 2 ή του 1½ λίτρου. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σημείο του μπουκαλιού που αρχίζει να στενεύει προς το λαιμό με το καπάκι, ώστε να μείνει ένας κύλινδρος ίσου πάχους παντού.
Αδειάζουμε εκεί την πάστα που ετοιμάσαμε, χωρίς να αφήσουμε κενά, πιέζοντας με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε σφικτά το άνοιγμα με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σε όρθια θέση (π.χ. στο ράφι της πόρτας του ψυγείου).
Τη επομένη, αφαιρούμε το μπουκάλι (το μείγμα βγαίνει εύκολα, αλλά αν δυσκολευτούμε κόβουμε προσεκτικά το μπουκάλι κατά μήκος του με ένα μεγάλο ψαλίδι).
Το παριζάκι μας είναι έτοιμο! Διατηρείται για περίπου 1 εβδομάδα στο ψυγείο, τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας και μετά σφικτά τυλιγμένο σε διάφανη μεμβράνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου