Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

7 Πράγματα που Δεν Κάνει να Βάζετε στο Μπλέντερ

 Για να κρατήσετε τη συσκευή σας ασφαλή και να μην προκαλέσετε ζημιές ή ατυχήματα

Το μπλέντερ είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας, αλλά η ευκολία χρήσης του μπορεί να σας παρασύρει να ρίξετε μέσα υλικά που τελικά το φθείρουν ή ακόμα και το καταστρέφουν. Για να παραμείνει η συσκευή λειτουργική για χρόνια και να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, δείτε τι δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο μπλέντερ σας.

1. Πολύ σκληρά υλικά (π.χ. κόκαλα, κατεψυγμένα κομμάτια χωρίς απόψυξη)

Τα μπλέντερ δεν είναι

κατασκευασμένα για να θρυμματίζουν κόκαλα ή τεράστια κομμάτια κατεψυγμένων τροφών. Μπορεί να καταστρέψουν τις λεπίδες ή να προκαλέσουν υπερθέρμανση στον κινητήρα.

Τι να κάνετε: Κόψτε τα κατεψυγμένα υλικά σε μικρότερα κομμάτια ή αφήστε τα να ξεπαγώσουν ελαφρώς πριν τα βάλετε στο μπλέντερ.

2. Καυτά υγρά ή σούπες που μόλις έβρασαν

Οι ατμοί από τα πολύ ζεστά υγρά προκαλούν πίεση στο δοχείο, κάτι που μπορεί να το ανοίξει απότομα ή να προκαλέσει διαρροές.

Τι να κάνετε: Περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία πριν τα μπλεντάρετε και μην γεμίζετε το δοχείο πάνω από τη μέση.


3. Ξηρά φύλλα δάφνης ή άλλα σκληρά μπαχαρικά ολόκληρα

Τα φύλλα δάφνης δεν πολτοποιούνται εύκολα και μπορεί να χαλάσουν την υφή ενός φαγητού. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο μπλέντερ.

Τι να κάνετε: Αφαιρέστε τα πριν την ανάμειξη ή χρησιμοποιήστε μόνο τριμμένα μπαχαρικά.

4. Ζύμη ή πολύ πηχτό μείγμα

Η βαριά, κολλώδης υφή μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση του μοτέρ και δεν επιτρέπει σωστή περιστροφή των λεπίδων.

Τι να κάνετε: Προτιμήστε μίξερ για τέτοιου τύπου υλικά και όχι μπλέντερ.

5. Ξηροί καρποί σε μεγάλη ποσότητα χωρίς λάδι ή υγρό

Το μπλέντερ δεν είναι ιδανικό για την παρασκευή φυστικοβούτυρου ή άλλων αλοιφών μόνο με ξηρούς καρπούς. Οι λεπίδες μπορεί να κολλήσουν και το μοτέρ να ζοριστεί.

Τι να κάνετε: Προσθέστε πάντα λίγο λάδι ή προτιμήστε ειδικό επεξεργαστή τροφίμων (food processor).

6. Πολύ σκληρά τυριά (όπως παρμεζάνα ολόκληρη)

Τα σκληρά τυριά μπορεί να κάνουν ζημιά στις λεπίδες ή να φράξουν το δοχείο.

Τι να κάνετε: Τρίψτε το τυρί πρώτα με τρίφτη και μετά προσθέστε το στο μπλέντερ αν θέλετε να αναμειχθεί με άλλα υλικά.

7. Αντικείμενα με κουκούτσι ή σπόρο (π.χ. ροδάκινα, αβοκάντο)

Τα κουκούτσια είναι σκληρά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο μηχανισμό.

Τι να κάνετε: Αφαιρείτε πάντα το κουκούτσι πριν βάλετε φρούτα στο μπλέντερ.

Tip: Διαβάστε πάντα το εγχειρίδιο του κατασκευαστή

 

Κάθε μπλέντερ έχει τις δικές του οδηγίες και περιορισμούς. Αν έχετε μπλέντερ υψηλής ισχύος (όπως Vitamix ή άλλες επαγγελματικές συσκευές), μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις — αλλά με προσοχή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου