Υλικά
Μερίδες: 4
4 φιλέτα μπακαλιάρου, φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα, βάρους περίπου 250 γρ. το καθένα
2 ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές στρογγυλές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
2 ώριμες ντομάτες, σφιχτόσαρκες, σε στρογγυλές φέτες
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το ταψί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπακαλιάρο πλακί, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το μετρημένο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε τον βασιλικό και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις σοταρισμένες φέτες κρεμμυδιού.
Σκορπίζουμε τα κλωνάρια θυμαριού και τις δάφνες.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου.
Βγάζουμε το ταψί και στρώνουμε πάνω στα κρεμμύδια τα φιλέτα.
Πασπαλίζουμε με το κύμινο και τα καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα φιλέτα μπακαλιάρου και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο πλακί χλιαρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου