Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

Γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλια, ζελέ φράουλα και κομπόστα ροδάκινο

Παύλος Τερκενλής

 Υλικά

Μερίδες: 6-8

 1 κονσέρβα (420 γρ.) κομπόστα ροδάκινο

 1 πακέτο (200 γρ.) μπισκότα σαβαγιάρ

Για την κρέμα

 3 αυγά

 70 γρ. άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια

 100 γρ. ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες

 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό

 1/2 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρά καβουρδισμένο στους 170°C για 4-5 λεπτά, χοντροσπασμένο

Για το ζελέ

 400 ml νερό καυτό

 2 φακελάκια (2 x 100 γρ.) φρουί ζελέ φράουλα

 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 400 ml νερό σε κανονική θερμοκρασία


Διαδικασία

Για το γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλια, ζελέ φράουλα και κομπόστα ροδάκινο, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα ροδάκινα κομπόστα (κρατάμε κατά μέρος το σιρόπι τους) και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Βουτάμε τα μπισκότα σαβαγιάρ ένα ένα στο σιρόπι της κομπόστας για 1 δευτερόλεπτο, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τα στρώνουμε σε μία ή δύο στρώσεις σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί με διαστάσεις περίπου 24 x 32 εκ.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη συνταγή.

Κρέμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.

Ρίχνουμε από 3 κουτ. σούπας σε κάθε μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι και τα δύο μείγματα να γίνουν ομοιογενή.

Αδειάζουμε και τα δύο μείγματα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη κρέμα που να αρχίσει να σιγοκοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Προσθέτουμε και το φιλέ αμυγδάλου και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο και αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα μπισκότα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.

Αφήνουμε την κρέμα εκτός ψυγείου, να κρυώσει εντελώς και να σφίξει, για περίπου 2 ώρες.

Πάνω στην κρέμα τακτοποιούμε σε σειρές τις φέτες ροδάκινο κομπόστα, με τρόπο που να μισοκαλύπτει η μία την άλλη, φτιάχνοντας μία ή δύο στρώσεις.

Τοποθετούμε ξανά το ταψί στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρέμα να παγώσει καλά.

Ζελέ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό, προσθέτουμε το περιεχόμενο από τα δύο φακελάκια φρουί ζελέ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι η σκόνη να διαλυθεί.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το κρύο νερό.

Ανακατεύουμε καλά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για να μείνει το ζελέ εντελώς διαυγές.

Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά το ζελέ, αλλά όχι να σφίξει.

Βγάζουμε από το ψυγείο το ζελέ και το ταψί με το γλυκό και αδειάζουμε το ζελέ πάνω στα ροδάκινα κομπόστα.

Τοποθετούμε και πάλι το ταψί στο ψυγείο για όλο το βράδυ (για 8 ώρες), μέχρι το ζελέ να σφίξει εντελώς.

 

Το σερβίρουμε κρύο, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου