Υλικά
Μερίδες: 2
400 γρ. φρέσκα φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα
1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί 2-3 ημερών, σε κομμάτια
2 αυγά
120 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί (κατά προτίμηση με επικάλυψη βρώσιμης στάχτης), κομμένο σε φέτες
40 γρ. πελτές ντομάτας
1 κουτ. σούπας ξίδι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα ψητά φασολάκια με μαλακό τυρί, μελάτο αυγό και πελτέ ντομάτας, ξεκινάμε βάζοντας να βράσει μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα φασολάκια.
Τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά και τα μεταφέρουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να παραμείνουν αλ ντέντε και ζωηρόχρωμα.
Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε ένα σκέτο σχαροτήγανο μέχρι να κάψει καλά.
Απλώνουμε εκεί τα φασολάκια, σε μονή στρώση, και τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να καψαλιστούν κατά τόπους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Παράλληλα, χτυπάμε το ψωμί στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει πούδρα. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 6 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, ώστε να γίνουν μελάτα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασολάκια με το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, σε μονή στρώση, προσθέτουμε τις φέτες τυριού, τον πελτέ και πασπαλίζουμε με την πούδρα του ψωμιού.
Καθαρίζουμε τα αυγά, τα κόβουμε στη μέση πάνω από τη σαλάτα (για να χυθεί λίγος κρόκος στα υλικά) και τα τακτοποιούμε στο κέντρο της.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 232.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου