Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Τα δύο πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα καλό πεπόνι

 Το πεπόνι είναι αναμφισβήτητα ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού. Γλυκό, δροσερό, γεμάτο άρωμα και ιδανικό για τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων. 

Ωστόσο, για να απολαύσει κανείς τη γνήσια νοστιμιά του, είναι απαραίτητο το φρούτο να είναι σωστά επιλεγμένο. Ένα άγουρο πεπόνι είναι άτονο και άνοστο, ενώ ένα υπερώριμο μπορεί να αναπτύξει αλκοολική επίγευση που αποθαρρύνει ακόμη και τους πιο φανατικούς λάτρεις του.

Η Clotilde Jacoulot, βραβευμένη ως

Meilleur Ouvrier de France Primeur το 2011 και μέλος της κριτικής επιτροπής των αντίστοιχων διοργανώσεων το 2014 και το 2015, αποκαλύπτει στο TikTok (@JacoulotPrimeurs) τα απλά αλλά κρίσιμα βήματα για να επιλέγουμε το πιο γλυκό και ζουμερό πεπόνι.

Όπως επισημαίνει η Jacoulot, η συνήθεια να πιέζουμε το πεπόνι για να εκτιμήσουμε την ωριμότητά του δεν είναι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και αντιυγειονομική. «Δεν έχει κανένα νόημα να το πιέζουμε — δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς ψάχνουμε και αφήνουμε πίσω μας ένα παραμορφωμένο φρούτο για τον επόμενο πελάτη», τονίζει.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος, σύμφωνα με την ειδικό, είναι το τεστ πυκνότητας. Όταν βρεθείτε μπροστά σε δύο πεπόνια ίδιου μεγέθους, επιλέξτε πάντα το βαρύτερο. Το επιπλέον βάρος υποδηλώνει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και σάκχαρα — δηλαδή περισσότερη γεύση και ζουμερή υφή. «Όσο πιο πυκνό είναι το πεπόνι, τόσο πιο γλυκό και ώριμο θα είναι», εξηγεί η Jacoulot.

Το μυστικό βρίσκεται… στο κοτσάνι

Ένα ακόμη σημείο-κλειδί είναι το κοτσάνι. Δεν χρειάζεται να μυρίσετε το πεπόνι — αρκεί μια γρήγορη οπτική παρατήρηση. Αν η περιοχή γύρω από το κοτσάνι εμφανίζει μικρές ρωγμές, τότε έχετε μπροστά σας ένα φρούτο που είναι γεμάτο ζάχαρα και έχει φτάσει στο απόγειο της ωριμότητάς του. 

 

«Η ραγισμένη φλούδα γύρω από το κοτσάνι είναι το πιο αξιόπιστο σημάδι πως το πεπόνι είναι έτοιμο για κατανάλωση», σημειώνει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου