Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Βραστά αυγά: Ο καλύτερος τρόπος για να τα ξεφλουδίζετε εύκολα, σύμφωνα με την επιστήμη

Ένα τέλεια βρασμένο αυγό είναι μια απόλαυση, αλλά το ξεφλούδισμά του μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση. Ξεχάστε τις παλιές μεθόδους και κόλπα. Η επιστήμη έχει τον τελευταίο λόγο και αποκαλύπτει τα τρία βήματα για να ξεφλουδίζετε τα βραστά αυγά εύκολα και αβίαστα, κάθε φορά.

Πώς να ξεφλουδίζετε εύκολα τα βραστά αυγά, σύμφωνα με την επιστήμη

Έχετε δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να ξεφλουδίσετε εύκολα τα βραστά αυγά; Από το κούνημα μέχρι το

ξύδι, ο καθένας έχει τη δική του μέθοδο. Τώρα, η Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων, Paulmoi (Polly) Burey, αποκαλύπτει την επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο για το τέλειο ξεφλούδισμα του αυγού.

Γράφοντας για το The Conversation, η ειδικός αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 3 επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα για να τελειοποιήσετε την τέχνη του ξεφλουδίσματος ενός αυγού.

  • Μην χρησιμοποιείτε φρέσκα αυγά
  • Προσοχή στη θερμοκρασία μαγειρέματος
  • Προσθέστε μαγειρική σόδα ή ξύδι στο νερό (προαιρετικά)

Μην χρησιμοποιείτε φρέσκα αυγά

Ίσως σας εκπλήξει, αλλά τα φρέσκα αυγά είναι πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν. Η Paulmoi Burey εξηγεί ότι σε ένα φρέσκο αυγό, το κενό αέρος είναι μικρό. Καθώς το αυγό ωριμάζει, χάνει υγρασία, το κενό αέρος αυξάνεται και το υπόλοιπο περιεχόμενο συρρικνώνεται. Ένα μεγαλύτερο κενό αέρος διευκολύνει σημαντικά την έναρξη της διαδικασίας ξεφλουδίσματος. Επομένως, προτιμήστε αυγά που δεν είναι ολόφρεσκα για βράσιμο.

Προσοχή στη θερμοκρασία μαγειρέματος

Ενώ πολλοί ξεκινούν να μαγειρεύουν τα αυγά σε βραστό νερό και μετά χαμηλώνουν τη φωτιά, αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα μόνο για αυγά σε θερμοκρασία δωματίου. Η Burey συμβουλεύει ότι η έκθεση σε υψηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή του μαγειρέματος διευκολύνει τη μεμβράνη να απομακρυνθεί από το κέλυφος και το ασπράδι. Επιπλέον, η γρήγορη έναρξη με υψηλή θερμοκρασία βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπραδιού να αλλάξουν δομή και να δεσμευτούν μεταξύ τους, αντί να κολλήσουν στη μεμβράνη.

Μόλις μαγειρευτούν, η Burey συνιστά να «σβήσετε» τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αυτό το «σοκ» βοηθά το ασπράδι να συρρικνωθεί ελαφρώς από το κέλυφος, βελτιώνοντας την ευκολία ξεφλουδίσματος.

Προσθέστε μαγειρική σόδα ή ξύδι στο νερό (προαιρετικά)

Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε μαγειρική σόδα ή ξύδι στο νερό βρασμού.

  • Ξύδι: Η θεωρία είναι ότι το ξύδι επιτίθεται στο ανθρακικό ασβέστιο του κελύφους, βοηθώντας στην απομάκρυνσή του.
  • Μαγειρική σόδα: Επειδή είναι αλκαλική, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην αποκόλληση της μεμβράνης από το κέλυφος.

 

Πλέον, έχετε διαθέτετε την επιστημονική γνώση για να ξεφλουδίζετε πιο εύκολα τα βραστά αυγά και να τα απολαμβάνετε χωρίς ταλαιπωρία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου