Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Ρεβυθάδα με κρασάτο χταπόδι

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε.

Λευτέρης Λαζάρου

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα ρεβύθια

 250 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό

 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

 χυμός από 1 λεμόνι

 1 κουτ. γλυκού ταχίνι

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χταπόδι

 1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1 κιλό

 100 ml Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά Κρήτης

 300 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες

 2 φύλλα δάφνης

 300 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

 500 γρ. ντομάτα κονκασέ από κονσέρβα

 100 γρ. πελτές ντομάτας

 150 ml ζωμός λαχανικών ανάλατος

 30 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Ρεβίθια

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα ρεβύθια και προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε να τα σκεπάζει ίσα-ίσα.

Όταν πάρουν βράση, τα ξαφρίζουμε, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνει το ¼ των υγρών τους.

Βάζουμε στο μούλτι τα ρεβύθια μαζί με το ζουμί τους, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, το ταχίνι, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρευστος χυλός.

Χταπόδι

Κόβουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι σε μεσαία κομμάτια και την κουκούλα σε λεπτές λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να μαραθούν. Στη συνέχεια βάζουμε το χταπόδι που το έχουμε κόψει σε κομμάτια μαζί με τα φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα το χταπόδι.

 

Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζωμό λαχανιών και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 90 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (19η συνέχεια)

Σερβίρισμα

Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τη ρεβυθάδα ή τη μοιράζουμε σε 4 πιάτα και από πάνω βάζουμε το κρασάτο χταπόδι. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου Άλτις Π.Γ.Ε Χανίων και στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου