Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Χταπόδι καπαμά από την Ιθάκη

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1.600 γρ., καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ.

 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, μαζί με τα φύλλα του, ψιλοκομμένα

 1 μέτριο καρότο, σε ψιλά κυβάκια

 1 φύλλο δάφνης

 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι

 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος

 200 ml ξηρό, λευκό κρασί

 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)

 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

 100 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τον μαραθόσπορο για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του χταποδιού.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (καπαμάς γαρ) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, σκεπασμένο, για περίπου 5 λεπτά, να σταθεί.


Δείτε επίσης: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝΕ (Προς μελοποίηση)


Συνοδεύουμε με χοντρά μακαρόνια, κοφτό μακαρονάκι ή ένα λευκό πιλάφι με καβουδισμένα αμύγδαλα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου