Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά

 Υλικά

Μερίδες: 4

 600 γρ. κουνουπίδι, σε µικρά µπουκετάκια

 3 πράσινες πιπεριές, ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες

 1/2 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο

 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες

 2 κουτ. σούπας σπόροι κίτρινης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)

 2 κουτ. σούπας σπόροι µαύρης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)

 1 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη

 1 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα – αντικαθιστούµε µε 1 κουτ. σούπας χυµό λάιµ, ανακατεµένο µε 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη)

 2-3 κουτ. σούπας λάδι

 2 κουτ. γλυκού µαυροκούκι (σε µπαχαράδικα)

 αλάτι


Διαδικασία

Για το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά, αλέθουµε τους σπόρους µουστάρδας µε µύλο µπαχαρικών ή σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.

Αναµειγνύουµε τους αλεσµένους σπόρους µε τον κουρκουµά, τον πουρέ ταµάρινδου και 120 ml νερό, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένας λείος, αραιός πολτός.

Ζεσταίνουµε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά. 

Μειώνουµε τη φωτιά σε χαµηλή, προσθέτουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι και τα σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.

Μαγειρεύουµε το κουνουπίδι σε δόσεις, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν είναι απαραίτητο, και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Προσθέτουµε τις πιπεριές και σοτάρουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώµα οι άκρες από τις πιπεριές.

Ξαναβάζουµε όλο το κουνουπίδι στην κατσαρόλα, το πασπαλίζουµε µε το µείγµα της µουστάρδας και το µαυροκούκι και ανακατεύουµε καλά. 

 

∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση, παρόλο που δεν έχει πολλή σάλτσα.

Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε µέχρι να είναι σχεδόν τρυφερό το κουνουπίδι και να στεγνώσει το καρύκευµα. Ίσως χρειαστεί να ραντίσουµε το κουνουπίδι µε λίγο ακόµα νερό κατά το µαγείρεµα, για να µην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν εξακολουθεί να υπάρχει πλεονάζον υγρό όταν µαγειρευτεί το κουνουπίδι, το αφήνουµε να σιγοβράσει χωρίς το καπάκι µέχρι να στεγνώσει.

Δείτε επίσης: ΚΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΑΤΕΣ (Προς μελοποίηση)

Αλατίζουµε και σερβίρουµε το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου