ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι:
125 γρ. μαγιά νωπή
1/2 κούπα χλιαρό νερό
4-5 κ.σ. αλεύρι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Για το τσουρέκι:
700 γρ. βρασμένη και στιμμένη κολοκύθα
2 κούπες ζάχαρη
1/2 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη λυωμένη (βιτάμ/φυτίνη)
2 πορτοκάλια ζουμί
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ.σ. μαχλέπι
1/2 κ.σ. τριμμένη μαστίχα
αλεύρι περίπου 1,5 κιλό (ή όσο πάρει)
Για επικάλυψη (προαιρετικά):
ζαχαρόνερο ή λάδι
αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο νερό και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε τουλάχιστον μισή με μία ώρα να ενεργοποιηθεί (ή περισσότερο).
Εν τω μεταξύ βράζουμε σε νερό την κολοκύθα. Έπειτα την πολτοποιούμε στο μούλτι ή με το πιρούνι, τη στίβουμε και τη βάζουμε στο μπολ με το προζύμι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το βιτάμ/φυτίνη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι με τη μαστίχα και λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα στη ζύμη. Έπειτα βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2-3 ώρες και μετά την ξαναζυμώνουμε λίγο.
Στη συνέχεια κάνουμε 2 πλεξούδες (αν χρειαστεί για το πλάσιμο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι) και τις αφήνουμε πάλι 1 ώρα να διπλασιαστούν. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ζαχαρόνερο και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι.
Δείτε επίσης: ΧΑΜΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Τα πρώτα 30 λεπτά ψησίματος καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια, το αφαιρούμε για να πάρει χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου