Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Πώς να διατηρήσετε τον βασιλικό σας φρέσκο για περισσότερο καιρό

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο με απαλά, πράσινα φύλλα και μια γλυκιά, ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Χάρη στην ευελιξία του, χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου.

Όπως όλα τα μαλακά βότανα, ο βασιλικός μαραίνεται γρήγορα και είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται φρέσκος, απευθείας από το φυτό.

Αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι μια γλάστρα με βασιλικό στο σπίτι, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να

διατηρήσετε τα κομμένα φύλλα βασιλικού, φρέσκα και αρωματικά, για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό.

Πώς να αποθηκεύσετε φρέσκο βασιλικό

Ο βασιλικός είναι ένα δημοφιλές μυρωδικό που προσθέτει μια ξεχωριστή πινελιά σε πολλά πιάτα. Αλλά πώς να τον διατηρήσετε φρέσκο για περισσότερο;

Υπάρχουν δύο αποτελεσματικές μέθοδοι:

  • να τον φυλάξετε σαν λουλούδια σε βάζο ή
  • να τον τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας και να τον βάλετε στο ψυγείο.

Και στις δύο περιπτώσεις, πλύνετε τον βασιλικό μόνο πριν τη χρήση, καθώς η περίσσεια υγρασία θα τον κάνει να σαπίσει πιο γρήγορα. Με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους αποθήκευσης, ο βασιλικός σας μπορεί να διατηρηθεί φρέσκος για 1-2 εβδομάδες.

Μέθοδος 1: Βάζο με νερό

  1. Κόψτε και πετάξτε τις άκρες των κοτσανιών του βασιλικού.
  2. Τοποθετήστε τον βασιλικό σε βάζο ή γυάλινο δοχείο με μερικά εκατοστά δροσερό, καθαρό νερό.
  3. Φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
  4. Αλλάζετε το νερό κάθε λίγες μέρες.
  5. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καλύψτε τον βασιλικό χαλαρά με μια πλαστική σακούλα ή με μια σακούλα αποθήκευσης με φερμουάρ, γυρισμένη ανάποδα, για να διατηρηθεί η υγρασία.

Μέθοδος 2: Αποθήκευση στο ψυγείο

  1. Τυλίξτε απαλά τον βασιλικό σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τυχόν υγρασία.
  2. Τοποθετήστε τον σε ένα αεροστεγές δοχείο τροφίμων ή σε μια σακούλα αποθήκευσης με φερμουάρ.
  3. Αποθηκεύστε τον στο ψυγείο σας, κατά προτίμηση στο συρτάρι των φρέσκων λαχανικών.

Πώς να αποθηκεύσετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό

Ο ψιλοκομμένος βασιλικός αναπόφευκτα θα σαπίσει πιο γρήγορα, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος να τον διατηρήσετε είναι να τον τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περίσσεια υγρασία.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό σε αποξηραμένο βότανο:

  1. Απλώστε τον σε μια μονή στρώση σε ένα ταψί φούρνου.
  2. Ψήστε τον σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως και να γίνει εύθρυπτος (περίπου 2 ώρες).
  3. Αποθηκεύστε τον αποξηραμένο βασιλικό σε ένα γυάλινο βάζο και χρησιμοποιήστε τον όλο το χρόνο.

Μπορείτε να καταψύξετε τον βασιλικό;

Ναι, τεχνικά μπορείτε να καταψύξετε τον βασιλικό, αλλά δεν θα έχει την ίδια υφή και άρωμα όταν ξεπαγώσει.

 

Ο καλύτερος τρόπος κατάψυξης είναι να τον πολτοποιήσετε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει πράσινη πάστα ή σάλτσα. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα σε μια παγοθήκη και τοποθετήστε την στην κατάψυξη.

Εναλλακτική μέθοδος κατάψυξης:

  1. Βράστε για λίγο τα φύλλα βασιλικού που έχετε πλύνει (10-15 δευτερόλεπτα).
  2. Στη συνέχεια, βυθίστε τα αμέσως σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε το μαγείρεμα.
  3. Στραγγίστε και στεγνώστε τα φύλλα με χαρτί κουζίνας.
  4. Καταψύξτε τα σε ένα ταψί και στη συνέχεια μεταφέρετέ τα σε σακούλες κατάψυξης.

Όταν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον κατεψυγμένο βασιλικό, προσθέστε έναν κύβο σε σούπα ή λιώστε τους κύβους σε ένα ζεστό τηγάνι για να δώσετε άρωμα βασιλικού σε οποιαδήποτε συνταγή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου