Νικόλαος Κατσάνης
Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες από τα κεφάλια, τα κελύφη και το εντεράκι (αφήνουμε μόνο την ουρά, κρατάμε τα κεφάλια για το ζωμό)
700 γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
12 μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 - 5 κουτ. σούπας μηλόξιδο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
100 γρ. σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
Διαδικασία
Για τις γαρίδες γιαχνί, βάζουμε σε ένα μπολ τις γαρίδες και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ραντίζουμε με το μηλόξιδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες, να μαριναριστούν.
Στο μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν.
Ρίχνουμε 300 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζωμό σε ένα βαθύ μπολ, πιέζοντας τα κεφάλια από τις γαρίδες με ένα κουτάλι για να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Ρίχνουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε, αν θέλουμε, το σταφύλι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου