Υλικά συνταγής
Για την καραμέλα
200 g ζάχαρη
60 g φυτικό βούτυρο
65 ml γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα (Zerde)
1.600 ml νερό
130 g ρύζι γλασέ
250 g ζάχαρη
80 g υποβρύχιο με γεύση μαστίχας, ή βανίλιας
35 g κορνφλάουρ
1 πρέζα σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι τοποθετώ την ζάχαρη και μόλις κάψει το μάτι μειώνω την θερμοκρασία στο μισό. Περιμένω να λιώσει η ζάχαρη 15 με 20 λεπτά, προσεκτικά και σε χαμλή φωτιά να μην καεί.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα προσθέτω το φυτικό βούτυρο και ανακατεύω
Μόλις απορροφηθεί το βούτυρο αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτω το αλάτι και το φυτικό γάλα
Αφήνω να να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
Την περνάω από σουρωτήρι και την βάζω στο ψυγείο να πήξει
Ένα ποτηράκι με λίγο ζεστό νερό τοποθετώ το σαφράν και το αφήνω να διαλυθεί
Σε μισό φλιτζάνι από το νερό τοποθετώ το κορν Φλάουρ και ανακατεύω.
Ξεπλένω καλά το ρύζι και το αφήνω να στραγγίξει
Σε κατσαρόλα τοποθετώ το υπόλοιπο νερό με το ρύζι και βράζω για 15 λεπτά
Προσθέτω τη ζάχαρη και βράζω άλλα 10 λεπτά
Προσθέτω την μαστίχα και ανακατεύω να διαλυθεί
Προσθέτω το σαφράν και βράζω για άλλα 10 λεπτά
Στο τέλος προσθέτω το κορν φλάουρ σταδιακά ανακατεύοντας
Τοποθετώ την κρέμα σε μπολάκια ατομικά ή σε ένα πυρέξ
Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες
Περιχύνω με το σιρόπι και σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου