Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Σουσαμόπιτα με ταχίνι

 

Θεοδόσης Ρόπουλος

Υλικά

Τεμάχια: για στρογγυλό ταψί διαμ. 38 εκ.

 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας

 250 ml ελαιόλαδο

 500 γρ. σουσάμι άσπρο

 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη

 150 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη

 200 γρ. ζάχαρη

 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

Σιρόπι

 800 γρ. ζάχαρη

 600 ml νερό

 φλούδα από 1/2 πορτοκάλι

 1 κάψουλα βανιλίνη

 250 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε σουσαμόπιτα με ταχίνι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ρηχό ταψί.

Σε μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Σε λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με λίγο από το λάδι και σκορπίζουμε πάνω του 3 κουτ. σούπας από το μείγμα σουσαμιού.

Το τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό από τη μακριά πλευρά.

Το σουρώνουμε, σπρώχνοντάς το ελαφρά από τις δύο άκρες για να ζαρώσει λίγο.

Τοποθετούμε το ρολό από το κέντρο του ταψιού κυκλικά προς τα έξω, σαν σαλίγκαρο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση, τοποθετώντας τα ρολά με τον ίδιο τρόπο στο ταψί, το ένα μετά το άλλο, μέχρι να φτάσουμε στην περιφέρεια και να το έχουμε καλύψει όλο με έναν μεγάλο σαλίγκαρο.

Ραντίζουμε με όσο λάδι έχει περισσέψει.

Ψήνουμε στο κάτω ράφι του φούρνου τη σουσαμόπιτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπι

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε μαζί το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη φλούδα πορτοκαλιού.

Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει, έτσι ώστε να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.

Περιχύνουμε την κρύα σουσαμόπιτα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, να απορροφήσει το σιρόπι.

 

Απλώνουμε ομοιόμορφα το ταχίνι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου