Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Σουπιές με το μελάνι τους και μελιτζάνες από το Λέσβιον

Καφέ ουζερί Λέσβιον

 Υλικά

Μερίδες: 3-4

 1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 5-6 εκ. (τις καθαρίζουμε προσεκτικά, ώστε να κρατήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι που έχουν στην κοιλιά τους–αν έχουν– άθικτο)

 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια

 3 φύλλα δάφνη

 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.

 240 ml κρασί κόκκινο, ξηρό

 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 300 ml χυμός ντομάτας

 120 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τις σουπιές με το μελάνι τους και μελιτζάνες, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το μισό κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, την κανέλα, τις δάφνες και αλατοπίπερο.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.

Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε σε δόσεις τις μελιτζάνες και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Τις τακτοποιούμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 

Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου