Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Κεφτεδάκια γαρίδας με «μαγιονέζα» αβοκάντο

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα κεφτεδάκια

 1 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη και κεφάλια (θα μείνει περίπου 600 γρ. ψαχνό)

 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

 2-3 κλωνάρια κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψίχουλα ψωμιού, καβουρδισμένα ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ξανθύνουν

 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

 1 αυγό

 2 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο (ή μαγιονέζα)

 30 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού

 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι

 60 ml ελαιόλαδο

 30 ml νερό

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη «μαγιονέζα» αβοκάντο

 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο

 1 κουτ. σούπας ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι

 40 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού

 60 ml ελαιόλαδο

 30 ml νερό

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Κεφτεδάκια

Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια γαρίδας με «μαγιονέζα» αβοκάντο, πρώτα ρίχνουμε τις γαρίδες στον πολυκόφτη και τις χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία μέχρι να ψιλοκοπούν καλά, αλλά να μη λιώσουν.

Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά, χωρίς όμως να πιέζουμε δυνατά το μείγμα με τις παλάμες μας, για να μη λιώσουν τα κομματάκια γαρίδας.

Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ.

Μεταφέρουμε το ταψάκι με τα κεφτεδάκια στον φούρνο, σε ένα από τα ψηλά ράφια, και ψήνουμε για 1-2 λεπτά το πολύ, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Μαγιονέζα αβοκάντο

Παράλληλα, χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το οποίο ρίχνουμε στο τέλος, σε αργή ροή, όπως φτιάχνουμε την κλασική μαγιονέζα.

 

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη μαγιονέζα αβοκάντο και ανάμεικτες πρασινάδες με φέτες λωτού και αβοκάντο, μυρωδικά της αρεσκείας μας και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου