Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σιγοψημένες σουπιές με αρακά

Περικλής Κοσκινάς

Υλικά

Μερίδες: 6

 600 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος (ή φρέσκος στην εποχή του - μετά τον Απρίλιο)

 1½ κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ των 3 - 4 εκ. περίπου

 200 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα (για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα, καθαρισμένα και κατεψυγμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου, που βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)

 το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο

 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος

 2 - 3 κλωνάρια μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές

 400 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για τις σιγοψημένες σουπιές με αρακά ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τις σουπιές, τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τον πελτέ, το θυμάρι και αλατοπίπερο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε τον αρακά, το φρέσκο κρεμμύδι, το δυόσμο και το μάραθο, μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο αρακάς.

Σερβίρουμε το φαγητό με τρυπητή κουτάλα και περιχύνουμε με όσο από το αρωματισμένο λάδι θέλουμε.

Όσο φαγητό περισσέψει το φυλάμε σε βάζο καλυμμένο με το λάδι του στο ψυγείο.

 

Οι σουπιές με αρακά μπορούν να μένουν για μία εβδομάδα αναλλοίωτες και είναι εξαιρετικός μεζές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου