Μοναχός Επιφάνιος
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμ. 28 - 30 εκ.
Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
1 κουτ. γλυκού αλάτι
70 ml τσίπουρο
250 - 300 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά (ραδίκια, ζοχοί, σπανάκια, λάπατα, μάραθα, μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθος), κομμένα
7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
150 ml ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την χορτόπιτα του Μοναχού Επιφάνιου ξεκινάμε και σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το τσίπουρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και αρχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Παράλληλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο λάδι.
Ζεματίζουμε τους ζοχούς και τα ραδίκια και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα χόρτα με τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι και τρίβουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη. Με πλαστήρι και λίγο αλευράκι, ανοίγουμε τα φύλλα στο σχήμα που έχει το ταψί μας.
Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε, προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
Βάζουμε το τρίτο φύλλο και, αφού το λαδώσουμε, σκεπάζουμε με το τέταρτο.
Λαδώνουμε ελαφρώς, ρίχνουμε μερικές σταγόνες νερό και κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια.
Ψήνουμε στον φούρνο σε χαμηλό ράφι, στους 180-200 βαθμούς, για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί και από κάτω. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας αρώματα του αγρού και της άνοιξης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου