Υλικά
Μερίδες: 10-12
Βάση
75 γρ. βούτυρο
25 γρ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. μπισκότα digestive, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
Γέμιση
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
3 κρόκοι αυγών
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
χυμός από 2 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
4 μπεζέδες, σπασμένοι σε κομματάκια (θα βρούμε σε ζαχαροπλαστεία)
1/2 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
175 γρ. άχνη ζάχαρη
Καραμέλα
1 κούπα ζάχαρη
Σερβίρισμα
1 χούφτα φυστίκια Αιγίνης
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την τάρτα λεμόνι με μαρέγκα , καραμέλα και φυστίκια θα χρειαστούμε μια πυρίμαχη φόρμα για τάρτες διαμέτρου 23 εκ. και ύψους περίπου 4 εκ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°
Βάση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και τη σκόνη μπισκότου.
Αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και με το χέρι μας το απλώνουμε, σπρώχνοντάς το να ανέβει και να καλύψει και τα πλαϊνά.
Πιέζουμε καλά με το χέρι μας προς τα κάτω, να γίνει συμπαγές και να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Γέμιση
Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας ελαφρώς με ένα σύρμα, και συνεχίζουμε ρίχνοντας το ξύσμα, τον χυμό και την εσάνς βανίλιας.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο.
Μαρέγκα
Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα.
Μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη, σφιχτή μαρέγκα.
Σπάμε τους μπεζέδες σε χοντρά κομμάτια και τους σκορπίζουμε πάνω από τη γέμιση.
Από πάνω βάζουμε κουταλιά κουταλιά τη μαρέγκα που φτιάξαμε.
Αφού τη βάλουμε όλη, την απλώνουμε με τη ράχη του κουταλιού σε ομοιόμορφο πάχος, δημιουργώντας στο τέλος κυματισμούς στην επιφάνεια.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο που είχαμε βάλει να προθερμαίνεται στους 140° C-150° C και ψήνουμε την τάρτα για 30 λεπτά ή μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Ελέγχουμε συνεχώς για να μη μας καεί.
Αφήνουμε κατά μέρος για μισή ώρα, ώστε να σφίξει αρκετά η γέμιση, αλλά σερβίρουμε την τάρτα όσο είναι ζεστή.
Στο μεταξύ, σπάμε τα φυστίκια σε χοντρά κομμάτια και ετοιμάζουμε την καραμέλα: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να λιώνει και να γίνεται καραμέλα.
Πασπαλίζουμε με τα φυστίκια την τάρτα και με ένα μικρό κουταλάκι ραντίζουμε με την καραμέλα όσο είναι ακόμα πολύ καυτή. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 27.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου