Υλικά
Μερίδες: 4
300 γρ. λευκά φασόλια της αρεσκείας μας, μουσκεμένα αποβραδίς
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (κρατάμε κατά μέρος τα κοτσάνια)
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. παστουρμάς ψιλοκομμένος, με ή χωρίς το τσιμένι
1 1⁄2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1/2 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (ή περισσότερη, αν θέλουμε)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την καυτερή τούρκικη φασολάδα με παστουρμά, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια, τα βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με τα γυμνά κλωνάρια θυμαριού και προσθέτουμε νερό που να καλύψει τα υλικά κατά 3 εκ.
Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Προσθέτουμε στο σκόρδο και τον παστουρμά, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε τον πελτέ, σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους και προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, τα φυλλαράκια θυμαριού, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Ανακατεύουμε και, μόλις περάσει το 40λεπτο βράσιμο των φασολιών, αδειάζουμε το μείγμα παστουρμά στην κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με πιλάφι ή απλώς με φρέσκο, ζεστό ψωμί και φέτα με λάδι και ρίγανη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου