Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Κέικ με κολοκύθα, μπαχαρικά και σοκολατένιο γλάσο

Ζάχαρη & Αλεύρι

Υλικά

Μερίδες: 12

Κέικ

 300 γρ. πουρές κολοκύθας

 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο για τη φόρμα

 350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια

 600 γρ. ζάχαρη

 6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

 2/3 κουτ. γλυκού αλάτι

 60 γρ. κακάο + λίγο για τη φόρμα

 160 ml αριάνι (ή γάλα ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι)

Σοκολατένιο γλάσο

 115 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη

 120 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 1 κουτ. σούπας βούτυρο

 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κέικ με κολοκύθα και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα (με χωρητικότητα 2,8 λίτρα). Εκτός από αλεύρι, χρησιμοποιούμε για το αλεύρωμα και λίγο κακάο (έξτρα από αυτό της συνταγής).

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να γίνει λείο και απαλό σαν αλοιφή, καθαρίζοντας κάθε τόσο τα τοιχώματα του κάδου.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

Στο μείγμα που έμεινε στον κάδο ρίχνουμε τον πουρέ κολοκύθας και χτυπάμε λίγο ακόμα, προσθέτοντας την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.

Σταματάμε για λίγο το μίξερ και προσθέτουμε 250 γρ. από το αλεύρι, το 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και το 1/3 κουταλάκι αλάτι.

Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι (150 γρ.) με το δεύτερο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, το υπόλοιπο 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι και το κακάο.

Αδειάζουμε το 1/3 από το μείγμα αλευριού-κακάου μέσα στο υπόλοιπο μείγμα του κέικ που είχαμε ξεχωρίσει σε δικό του μπολ.

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το μισό αριάνι. Συνεχίζουμε με άλλη μία δόση από το μείγμα αλευριού-κακάου και με το υπόλοιπο αριάνι, και τελειώνουμε με την τρίτη δόση από το αλεύρι με το κακάο.

Στη φόρμα που προετοιμάσαμε, αδειάζουμε τα δύο μείγματα εναλλάξ. Πρώτα λίγο από το ένα μείγμα και έπειτα λίγο από το άλλο κ.ο.κ., χωρίς να τα ανακατέψουμε.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο ψηλότερο σημείο του κέικ. Αν βγει λερωμένο, συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Βγάζουμε, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο.

Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει λίγο και να πήξει.

 

Αδειάζουμε το γλάσο πάνω στο εντελώς κρύο κέικ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου