Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πλακί με σκουμπρί, μπάμιες και σταφύλια, από την Κρήτη

Κωστής Κωστάκης

Υλικά

Μερίδες: 5

 5 σκουμπριά, βάρους περίπου 350 γρ. το καθένα, καθαρισμένα

 1.500 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες κωνικά γύρω από το κοτσανάκι τους

 1-2 κουτ. σούπας ξίδι

 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 2 τσαμπιά λευκό σταφύλι, ελαφρώς άγουρο

 200 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για το πλακί με σκουμπρί, μπάμιες και σταφύλια, από την Κρήτη, ξεκινάμε αν μένουμε σε περιοχή με καθαρή ατμόσφαιρα, απλώνουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε ένα μεγάλο ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, ραντίζουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για 1 ώρα σε ηλιόλουστο μέρος, σκεπασμένες με ένα τούλι, για να μην πλησιάσουν έντομα.

Αυτό το κάνουμε για να σφίξουν, ώστε στο ψήσιμο να μη διαλυθούν και βγει έξω το «σάλιο» τους. Αν δεν μπορούμε να τις αφήσουμε στον ήλιο, τις τηγανίζουμε ελαφρά και για λίγα λεπτά, σε δόσεις, σε 40 ml από το ελαιόλαδο και το ξίδι, μέχρι να δούμε ότι έσφιξαν. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τις ντομάτες, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και αλατοπίπερο.

Πάνω από τη λεκάνη πιέζουμε με τις παλάμες μας τα σταφύλια ώστε να πέσει στα υλικά το μεγαλύτερο μέρος από τον χυμό τους.

Αποκόβουμε τις ρώγες από τα τσαμπιά και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μια ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο, βαθύ ταψί, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του ή καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφικτά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι μπάμιες να είναι σχεδόν έτοιμες.

Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και τακτοποιούμε τα σκουμπριά μισοβυθισμένα στις μπάμιες.

 

Βάζουμε ξανά το σκεύος στον φούρνο, ξεσκέπαστο, και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μελώσουν οι μπάμιες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου