Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Οι θρυλικοί ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου

Μαρώ Λεμπέση-Ναρλή

 Υλικά

Μερίδες: 8-10

 1 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς

 2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4

 2 πατάτες, καθαρισμένες και ολόκληρες

 2-3 κλαράκια μαντζουράνα φρέσκια ή 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή

 2-3 κλαράκια δυόσμος φρέσκος ή 2 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός

 1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος

 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια (ή ό,τι άλλο πράσινο έχουμε, στην εποχή του, όπως σπανάκι, πράσο κ.ά.)

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 λάδι για το τηγάνισμα


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τους θρυλικούς ρεβυθοκεφτέδες της Σίφνου ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα να στεγνώσουν.

Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε.

Στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε τα ρεβύθια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν, αλλά όχι να λιώσουν.

Αν έχουμε μικρό κάδο, τα χτυπάμε σε δόσεις.

Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να σφίξει.

Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το ένα τρίτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού ή με ατρακτοειδές σχήμα σαν τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.

 

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου