Υλικά
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
φλούδα από 1 ακέρωτο λεμόνι
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
2/3 κούπας σπορέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένη
150 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
Διαδικασία
Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και λεμόνι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και το μισό από το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε.
Αφαιρούμε τη φλούδα.
Ρίχνουμε σε μια σχετικά ρηχή κατσαρόλα το λάδι και το σιμιγδάλι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας
συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Χρειάζεται υπομονετικό καβούρδισμα, μέχρι να σκουρύνει το σιμιγδάλι και να σκορπίσει πολύ ευχάριστο άρωμα, αλλά να μην καεί.
Στο τέλος προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και καβουρδίζουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλο το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει), ανακατεύοντας με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, προσέχοντας ο πάτος του μπολ να μην ακουμπά στο νερό.
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τον χαλβά και περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου