Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Καλαμάρια γεμιστά, στο λαδόχαρτο

Νίκη Χρυσανθίδου

 Υλικά

Μερίδες: 6

 6 μεγάλα καλαμάρια, μήκους 20 - 25 εκ., καθαρισμένα

 400 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη, το κεφάλι, την ουρά και το εντεράκι και χοντροκομμένες

 150 γρ. καβουρόψιχα από κονσέρβα, καλά στραγγισμένη

 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

 250 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, ψιλοκομμένα

 2 γεμάτες κουτ. σούπας ρύζι γλασέ

 70 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε καλαμάρια γεμιστά, στο λαδόχαρτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, 50 ml νερό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, το καβούρι, το μαϊντανό, το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε τα καλαμάρια.

Κλείνουμε το άνοιγμα με το κεφάλι και τα πλοκάμια και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Σε λεία επιφάνεια απλώνουμε 3 μεγάλες λαδόκολλες, βάζουμε σε καθεμιά από 2 καλαμάρια και κλείνουμε καλά σε πακετάκι.

 

Τα βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τα χωράει ακριβώς και ψήνουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου