Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Μιλφέιγ με φρούτα του δάσους

Dominique Perrot

 Υλικά

Μερίδες: 8-10

 2 φύλλα σφολιάτας, κομμένα στη μέση κατά μήκος

 750 γρ. φρούτα του δάσους (βρίσκουμε κατεψυγμένα σε σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία· τα στραγγίζουμε καλά. Αν είναι λίγο ξινά, τα ανακατεύουμε με 100 γρ. ζάχαρη)

 150 γρ. ζάχαρη άχνη

 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (προαιρετικά)

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες

 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 4 κρόκοι αυγών

 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σαντιγί

 1 λίτρο κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική


Διαδικασία

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Για να φτιάξουμε το μιλφέιγ με φρούτα του δάσους, ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Σταματάμε το μίξερ.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το γάλα να φουσκώνει.

Ρίχνουμε το γάλα στο μείγμα κρόκων - ζάχαρης, σε αργή ροή και σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ελαστική σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή κρέμα.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10 - 15 λεπτά.

Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην πιάσει κρούστα, και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σαντιγί

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να προκύψει μια σφιχτή και αφράτη σαντιγί. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Σφολιάτα

Στρώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στη λαμαρίνα (αν δεν χωράνε, τα κάνουμε σε 2 δόσεις και, αν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να γίνουν πιο τραγανά), τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε από πάνω ένα ταψί να τα πατάει (δεν θέλουμε να φουσκώσει η σφολιάτα).

Ψήνουμε για 17 - 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις 2 πλευρές. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν για 30 λεπτά.

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο, την αφρατεύουμε με το σύρμα και τη στρώνουμε πάνω στο ένα φύλλο σφολιάτας.

Βάζουμε από πάνω το 2ο φύλλο και στρώνουμε πάνω του τη σαντιγί.

Αραδιάζουμε τα φρούτα του δάσους και καλύπτουμε με το 3ο φύλλο.

 

Το 4ο φύλλο το κόβουμε σε 3 ίδια κομμάτια και φτιάχνουμε ένα μικρό κομμάτι γλυκού, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου